Stevia er en plante fra Sydamerika, der er blevet dyrket af urbefolkningen igennem hundredevis af år. I dag er stevia planten hyldet som et naturligt sødemiddel uden kalorier. Men det er ikke kun de sundhedsmæssige fordele, der er spændende ved steviaplanten.

Stevia har en kompleks smagsprofil med noter af lakrids, tannin og citron

Selvom mange bruger stevia som en erstatning for sukker, er der også et interessant aspekt i smagen af stevia. Det er vigtigt at skelne mellem sukker og stevia, for smagen på de to er vidt forskellig. Selvom stevia er et sødemiddel, der let kan bruges fremfor sukker, har stevia sine helt egne karakteristikaer. Stevia har en kompleks smagsprofil med noter af lakrids, tannin og citron. Sukker er en aktiv ingrediens, der smelter ved bestemte temperaturer og karamelliserer og gør, at man kan lave skumfiduser og karameller, da sukker ændrer sig igennem forskellige stadier af temperaturer. Stevia adskiller sig her, da den ikke har samme aktive komponenter.

Når det kommer til at bruge stevia i maden, kan det bruges til at forøge madens smag på en unik og uventet måde. Stevia kan nemlig bruges til meget mere end at søde kaffen eller desserten med – her får du tre opskrifter på mad med stevia.

Brændt fersken iste med stevia

Ingredienser (4-6 serveringer):

  • 3 modne ferskner
  • 500 ml koldt vand
  • 1 citron skåret i tynde skiver
  • 1-2 buketter mynte
  • 30 g sort te
  • Stevia
  • 1 stor kande

Fremgangsmåde:

  1. Start med at varme en pande eller grill op, så den er klar til at grille fersknerne på. Halvér derefter fersknerne og steg dem, indtil de har fået godt med farve. Sæt derefter fersknerne til side og lad dem køle af.

  2. Tag kanden og bland mynte, te og koldt vand sammen. Tilsæt derefter fersknerne og lad det trække natten over.

  3. Inden servering smages til med stevia.

Spæk med pocherede æg og ærtepuré

Ingredienser (4-6 serveringer):

  • 1 kg røget spæk
  • 1 klump ingefær
  • 300 ml soya
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 liter vand
  • 1 spsk tørret rejer
  • 3 tsk stevia
  • 200 g frosne ærter
  • 30 g smør
  • 4 spsk krummer af ristet brød
  • 2 pocherede æg pr. person

Fremgangsmåde:

  1. Start med at forberede din fond ved at blande vand, soya, ingefær, stevia og tørret rejer i en stor pande og bring det hele i kog.

  2. Placér spækken i en dyb bradepande og hæld fonden over. Sæt den derefter ind i ovnen på middelvarme i en times tid, indtil spækken er blevet mør

  3. Forbered i mellemtiden ærtepuréen. Start med at koge ærterne i letsaltet vand, indtil ærterne er blevet møre. Derefter moses ærterne med smør, salt og peber. Hold puréen varm, mens du pocherer dine æg.

  4. Snup en fin tallerken og arrangér et stykke spæk ovenpå ærtepuréen. Tilføj derefter to pocherede æg på siden, og top det hele med små fine brødkrummer.

  5. Violá! Så er der serveret en ny spændende ret med stevia

Lækre små bidder med havregryn og stevia

Ingredienser:

  • 80 g valsede havregryn
  • 6g stevia
  • 60 g kokosolie
  • 140 g æggehvider
  • 1 vaniliestang (kornene herfra)
  • 140 g græskarkerner
  • 70 g sesamfrø
  • 70 g solsikkekerner

Fremgangsmåde:

  1. Havregrynene blendes til fint pulver, og mikses derefter med stevia i en stor skål

  2. Herefter tilsættes kokosolie, let-piskede æggehvider samt vaniljekorn i skålen. Miks det hele godt sammen.

  3. Bland nu græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner i skålen, og lad dejen hvilke i en halv time

  4. Forbered en bradepande med bagepapir, del dejen og placér de små klatter på bradepanden med en god afstand mellem dem

  5. Bag dem i en forvarmet ovn på 180° i ca. 13 minutter eller indtil de er gyldne og sprøde

  6. Lad de små bidder køle af i 10 minutter, før du fjerner dem fra bradepanden. Læg dem herefter på en rist og køle helt af.

  7. Nyd de lækre små bidder til en iskold Coca-Cola, god fornøjelse!