1. Det hele begyndte i Irland

Halloween kom til USA med de irske immigranter i midten af 1800-tallet.


Nogle tror måske Halloween er en amerikansk tradition, men traditionen stammer faktisk fra en keltisk festival. Den ældgamle festival, ved navn Samhain, blev afholdt for første gang for mere end 2000 år siden i Meath amt, Irland. Kelterne troede, at denne tid på året var et tegn på en overgang, hvor forhænget mellem denne verden og den næste blev løftet, og hvor alle ånder fra de aføde i det foregående år rykkede videre til det næste liv. Men hvis overgangen mellem de levendes og dødes verden faldt sammen, ville de døde komme til live igen og skabe ravage mellem de levende.

I dag støder fortiden og det 21-århundrede sammen ved den årlige ’Spirits of Meath Halloween Festival’, hvor en genopførelse af den keltiske festlighed sættes i gang ved et optog igennem byen, hvor en fakkel tændes. Irerne byder Halloween velkommen med bål, festlige lege og traditionel mad, heriblandt en frugtkage,  der indeholder mønter, knapper, ringe og andre ting, der kan spå om fremtiden. I meget gamle dage mente man, at hvis en ung kvinde fandt en ring i sit stykke kage, ville hun blive gift inden for det næste år.

Halloween kom til USA med de irske immigranter i midten af 1800-tallet.

2. Halloween globetrottere

Dem der leder efter mere skræmmende måder at fejre højtiden på, tager til historiske tilholdssteder i blandt andet Salem.


Halloween festivaler i New Orleans, Bangkok, Los Angeles, New York og Limoges (Frankrig), er blevet til must-see stops på den globale fest scene. Dem der leder efter mere skræmmende måder at fejre højtiden på, tager til historiske tilholdssteder i Salem, Massachusetts og Draculas hjemsted i Rumænien. Vovehalsende kan få et godt gys i en af de mere end 2.500 hjemsøgte tilholdssteder verdenen over, der er blevet til en to milliarders forretning.

3. De Dødes Dag er ikke Halloween

Halloween og De Dødes Dag er meget forskellige begivenheder - Hvor Halloween fremmer en frygt for de døde, så fejrer Día de los Muertos de døde.


Selvom der er ligheder – slik, skelletter, folk i kostumer samt billeder relateret til kirkegårde og død – er Halloween og De Dødes Dag (Día de los Muertos) meget forskellige begivenheder. Hvor Halloween fremmer en frygt for de døde, så fejrer Día de los Muertos de døde. Día de los Muertos bliver afholdt d. 2. november og er en dag, hvor befolkningen i Mexico, dele af Central- og Sydamerika, og store dele af USA, hylder deres forfædre og elskede, der er gået bort. Deres ånder inviteres tilbage i familiernes hjem, for endnu en gang at være sammen med familien igen.

Det er en tradition, der kan dateres flere tusinde år tilbage til aztekerne. Men da katolicisme blev rodfæstet i Sydamerika, blev tidspunktet for begivenheden ændret til at falde sammen med Allehelgensdag og allesjælesdag. Det er en af grundene til, at folk forbinder de to begivenheder med hinanden.

4. Timingen er vigtig

Navnet ’Halloween’ er en sammentrækning af ’All Hallow’s Evening’ bedre kendt som aftenen før Allehelgensdag (’Hallow’ er det gamle engelske ord for helgen). Kristne verden over har markeret de tre dage for ’All Hallows’ Eve’ siden det ottende-århundrede. De tre dage inkluderer Halloween (’All Hallow’s Eve’), Allehelgensdag (’All Hallows’) og allesjælesdag (’All Soul’s Day’), der varer fra d. 31. oktober til d. 2 november. Det er en tid, hvor man mindes de døde, heriblandt martyrer og helgener.

5. Raslen ved dørene også kendt som ’Trick or Treat’ var i bero under Anden Verdenskrig

Raslen ved dørene har været en del af Halloween siden begyndelsen af det 20-århundrede. Skikken stammer fra en gammel europæisk skik på allesjælesdag.


Raslen ved dørene har været en del af de Nord Amerikanske Halloween festligheder siden begyndelsen af det 20-århundrede. Men som så mange andre aspekter af denne begivenhed, stammer skikken fra en gammel europæisk skik. På allesjælesdag besøgte fattige tiggere de mere velhavende husholdninger til en ”sjæle kage” – en slags småkage – til gengæld for at bede for de døde af husholdningen. Denne praksis blev senere hen brugt af børn, der gik fra dør til dør for at spørge om mad og penge. Irske og skotske lokalsamfund i USA genoplivede denne tradition, selvom den var sat i bero i flere år under Anden Verdenskrig på grund af sukkerrationering.

6. Philipinerne: Synger salmer for de pinte sjæle

Befolkningen i Pampanga provinsen i Filippinerne holder ’Pangangaluluwà’ fra d. 29. oktober til d. 31. oktober forud for Allehelgensdag d. 2. november. Ifølge denne tradition går filippinske børn fra hus til hus og synger salmer om sjælene i Purgatory og beder om almisse, til at betale for specielle messer. Men i dag er filippinske børn begyndt at omfavne ’Trick or Treat’ traditionen samt udklædning i kostume og bede om slik til ritualet.

7. Folk bar masker, så spøgelser ikke kunne genkende dem

De mest anvendte Halloween kostumer i moderne tid er superhelte, filmkarakterer og tegneseriefigurer.


Tilbage i tiden var Kelterne bekymrede for at støde ind i de spøgelser, som de mente kom tilbage til de levendes verden til Halloween. For at undgå at blive genkendt, tog de masker på, når de forlod deres hus om aftenen i håb om at spøgelserne ville forveksle dem med med-ånder.

8. Halloween i Hong Kong

Byens asiatiske rødder blandes med den vestlige historie og en overdådig folklore fyldt med spøgelser og dæmoner gør Hong Kong til et naturligt sted for Halloween festligheder. I oktober måned er der forskellige festligheder rundt omkring i byen, heriblandt en ‘Scream-No-More’ udfordring i Hong Kong Disneyland (her får du point for ikke at reagere på uhyggelige ting) samt Tim Burton-agtige dekorationer og mad. Der er også begivenheder og attraktioner rundt omkring i byen og i forskellige indkøbscentre, der er endda en Halloween inspireret legeplads.

9. Jack O’ lanterne skræmmer onde ånder væk

Brugen af græskar er et amerikansk twist af ritualet – de første lanterner blev blandt andet lavet ud af majroer, kartofler og rødbeder.


Udskæring af græskar er en anden gammel tradition, der stammer fra Irland, Skotland og England, hvor folk skar truende ansigter i grønsager og placerede et lys indeni, for at skræmme onde ånder væk. Brugen af græskar er et amerikansk twist af ritualet – de første lanterner blev blandt andet lavet ud af majroer, kartofler og rødbeder.

10. Halloweens popularitet vokser verdenen over

Halloweens popularitet fortsætter med at vokse på verdensplan. Et eksempel er i Australien, hvor Halloween er blevet populær, og folk nu holder kostumefester, køber uhyggelige dekorationer, og børn går fra dør til dør og rasler. En fjerdedel af Australiere svarede i en undersøgelse i 2011, at de planlagde at fejre Halloween.

Til trods for populariteten, er der ifølge en socialforsker, Mark McGrindle, forskellige grunde til, at Halloween ikke er blevet ”mainstream” i Australien endnu. Han forklarer, ”For det første bliver Halloween opfattet som en amerikansk tradition, og for det andet er det en tradition i et overnaturligt tema. Derudover involverer traditionen, at børn banker på fremmedes døre og spørger om slik.”

Undersøgelser fra Mark McGrindle viser, at 64% af dem, der planlægger at fejre Halloween i Australien, vil købe ind til, at børn kommer og rasler. Samme undersøgelse viste, at 34% planlagde at udklæde sig og yderligere 34% planlagde at dekorere deres hjem.

Fejringen af Halloween stiger også i Storbritannien. Hvor den ældre generation i Storbritannien tager afstand fra Halloween som en amerikansk tradition (en undersøgelse i 2006 viste, at over halvdelen af de britiske boligejere slukkede deres lys, og lod som om de ikke var hjemme på Halloween), nyder den yngre generation et hav af forskellige måder at fejre Halloween på – fra raslen ved dørene, til store fester i forladte varehuse og spøgelsesjagter i hjemsøgte huse.