Julen er hjerternes tid – sådan siger et gammelt ordsprog. Det betyder, at vi skal vise medmenneskelighed og glæde andre. Og hvad er mere oplagt end at give en gave, som skaber dobbelt så meget glæde, fordi den har hele to modtagere? Nedenfor har vi samlet 8 velgørende gaveidéer.

Giv en fødselsattest

Alle børn har ret til en identitet – et navn og et statsborgerskab. Vejen til dette er en fødselsattest, men i lande som Benin og Mali i Vestafrika lever mange børn uden en. Det betyder, at de mister mange af de rettigheder, som vi andre tager for givet. Børn nægtes adgang til helt basale serviceydelser, kan ikke oprette en bankkonto, stemme eller tage deres afgangseksamen. Hvis barnet forsvinder, kan forældrene heller ikke anmelde det, da der ikke er noget bevis for barnets eksistens.

Bornefonden.dk, 125 kr.

Giv en standup-oplevelse

Fra den 27.-30. december samler FBI og Red Barnet penge ind gennem velgørenhedsshowet Comedy Aid. I år går overskuddet fra billetsalget til de mere end 30 millioner børn, der lige nu er på flugt fra krigen i Syrien. I showet optræder en lang række standupkomikere gratis med det formål at indsamle så mange penge som muligt. Årets værter er Martin Høgsted og Anders Grau, som er kendt fra Danish Dynamite, Det Alt For Store Linda P Show og radioprogrammet Selskabet på P3.

Redbarnet.dk, 250-450 kr.

Giv en plakat til børneværelset

Giver du en plakat i flotte, grønne farver med billedet af det uddøde dyr Aardvark, som Emil Landgreen har tegnet, støtter barnet (eller den voksne), som modtager plakaten, arbejdet for at skabe en verden med rig skovnatur og bevarelse af regnskoven i Latinamerika. Samtidig arbejdes der i Danmark for mere vild natur.

Verdensskove.org, 200 kr.

Giv et diplom – ”En gave for livet”

Med diplomet, der går under navnet ”En gave for livet”, støttes Kræftens Bekæmpelses forskellige projekter, alt fra sorggrupper til børn og unge til specifikke kræftformer som brystkræft. Modtageren af gaven vil modtage et diplom i A4-format, som sendes fragtfrit eller kan printes ud.

Cancer.dk, 300-500 kr.

Giv en adopteret orangutang

En anden mulighed er at ”lægge” en adopteret orangutang under juletræet. Gaven glæder ikke bare juleaften, for man har som modtager mulighed for at følge det eksotiske dyr, så længe man ønsker, samtidig med at man hjælper orangutanger i nød. Gaven består af et adoptionsbevis med et billede, hvor der også følger en historie med om den orangutang, man har valgt at adoptere.

Redorangutangen.dk, forskellige beløb fra 300 kr.

Giv en virksomhed

Hvis modtageren af julegaven går med en lille iværksætter i maven, så kan du sørge for, at vedkommende får mulighed for at starte en virksomhed op – eller i hvert fald hjælpe et andet menneske med det. Når du giver tilskud til en virksomhed, giver du en person i et uland mulighed for at låne og få vejledning i lån og investering samt hjælp til at lave en forretningsplan med henblik på at kunne starte en lille købmandsbutik, kvægavl, et skrædderi eller lignende.

Noedhjaelp.dk, 300 kr.

Giv et skumdyr

Er det legetøj, du er på udkig efter, kan du med fordel gå efter de berømte bondegårdsdyr fra Units, som børn kan lege med uden at komme i kontakt med skadelige stoffer. Man kan sidde på dyrene eller bare lege med dem. Ved køb af en hest, ko eller gris støtter du samtidig dyr i nød.

Shop.dyrenesbeskyttelse.dk, forskellige prisklasser

Giv en ged

Når du køber en ged, er du med til at forbedre hverdagen for familier, som lever i fattigdom. En ged giver nemlig både kød, mælk, skind og helt nye indtægtsmuligheder. Familien, som modtager geden, sættes ind i, hvordan geden skal holdes, får tildelt medicin og vaccinationer, så geden ikke bliver syg, og får også jævnligt besøg af en landbrugsekspert. Når du køber geden, får du et bevis, som du kan give i gave.

Noedhjaelp.dk, 275 kr.