I læskedrikke kan sukker erstattes med kalorielette sødestoffer. I modsætning til andre fødevareproduk-ter kan drikkevarer laves uden kalorier ved at bruge kalorielette sødestoffer uden at gå på kompromis med produktets smag eller beskaffenhed.

Kalorielette sødestoffer giver en sød smag, med blot få eller ingen kalorier. Eksempler på kalorielette sødestoffer er aspartam, acesulfam-K, sakkarin, sukralose og steviol-glycosider.

Aspartam er det mest udbredte kalorielette sødestof og bruges af mad og drikkevareproducenter i en lang række produkter såsom yoghurter, tyggegummi og læskedrikke. Acesulfam-K bruges i kombination med andre kalorielette sødestoffer i nogle af vores læskedrikke for at give en sød smag. Aspartam er om-kring 200 gange mere sødt end sukker, og derfor skal der kun bruges en meget lille mængde til at erstatte en større mængde sukker.

Takket være kalorielette sødestoffer kan folk vælge at nyde nogle af vores mest populære drikkevarer med et lavt kalorieindhold eller slet ingen kalorier.

Sikkerheden garanteres af hundredvis af studier

Selvom kalorielette sødestoffer er blevet godkendt som sikre mange gange og har været genstand for omfattende forskningsarbejde, så forbliver nogle forbrugere forvirrede omkring deres rolle i kosten.

Vores vigtigste forpligtelse som virksomhed er at levere sikre produkter af høj kvalitet. Alle vores produk-ter og ingredienser er sikre.

Sikkerheden af sødestoffer støttes af en stribe videnskabelige studier. Aspartam er eksempelvis en af de fødevareingredienser, der er blevet forsket mest i. Mere end 200 studier viser således, at der er tale om en sikker ingrediens.

Fødevareindustrien er en meget lovreguleret sektor. Flere levnedsmiddelkontroller rundt omkring i ver-den har evalueret aspartam og godkendt dets sikkerhed. I december 2013 undersøgte og evaluerede EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) al tilgængelig, videnskabelig litteratur om aspartam. EFSA’s eksperter konkluderede, at aspartam ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko for forbrugere. Konklusi-onen lå på linje med tidligere evalueringer af aspartam foretaget i 2006, 2009, 2010 og 2011.

Hvis du vil vide mere om sødestoffer, kan du besøge hjemmesiden for The International Sweeteners Association (ISA). ISA informerer og underviser i den nyeste ernæringsmæssige og videnskabelige viden i forhold til den rolle, kaloriefattige sødestoffer spiller og deres fordele, samt de føde- og drikkevarer som indeholder disse sødestoffer. ISA er anerkendt af Europa-Kommissionen, nationale og internationale tilsynsmyndigheder og Verdenssundhedsorganisationen WHO.

På engelsk http://www.sweeteners.org/en/