Vi medtager mange brugbare oplysninger på vores etiketter. Hermed følger en guide, der hjælper dig med at anvende disse oplysninger til at finde den drikkevare, der passer til din smag og dine behov.

At læse etiketter kan hjælpe dig til at indtage en sund og afbalanceret kost. EU´s forordning om fødevare-information til forbrugerne (mærkningsreglerne) udstikker specifikke krav til mærkning og den informati-on, der skal gives på etiketter på føde- og drikkevareprodukter, samt hvorledes denne information skal præsenteres.

Hvilken information skal vises på etiketterne?

 • Fødevarens navn
  • f.eks. læskedrik
 • Ingrediensliste 
  • Ingredienser: Vand, sukker ... 
 • Allergener (hvis relevant) 
 • Nettomængde
  • f.eks. 500 ml
 • Holdbarhedsdato 
  • Bedst før: ...
 • Opbevarings- og/eller anvendelsesforskrifter
  • f.eks. opbevares køligt og tørt
 • Virksomhedens navn og adresse
  • f.eks. Carlsberg Danmark, DK-7000 Fredericia
 • Næringsdeklaration
  • Næringsindhold per 100g eller 100ml som minimum
 
En af de største ændringer, der er kommet som et resultat af de nye mærkningsregler, er det nye sprog-brug.
 
'Vejledende dagligt indtag' (GDA) erstattes af Referenceindtag (RI). % RI per portion vil blive medtaget i næringsdeklarationen på de fleste forpakninger. Vi vil tillige vise 5 RI portionsmærker på forsiden af vores større emballager. På mindre emballager bruger vi alene et enkelt portionsmærke for energi på forpak-ningens forside.
 
Du vil se % af dagligt referenceindtag i stedet for % af anbefalet dagligt indtag (ADI) på emballager, der indeholder vitaminer og mineraler. Disse værdier er de same som tidligere.
 
1. INGREDIENSLISTE
 
Fødevarens navn står før ingredienslisten. Angivelsen "indeholder sødestoffer" placeres lige efter føde-varens navn, hvis drikkevaren er sødet med sødestoffer uden eller med få kalorier. Sødestoffer specifice-res i ingredienslisten. Listen angiver, hvilke ingredienser fødevaren indeholder. Disse angives i faldende orden, begyndende med den ingrediens, der er mest af, i vægt, faldende til den ingrediens, der er mindst af. Eventuelle allergener vil blive fremhævets i ingredienslisten.
 
2. NÆRINGSDEKLARATION

Mængden af kalorier, kulhydrater og sukker, fedt, mættede fedtsyrer og salt vises på mærkaten per 100 ml og per portion. Energi vil blive vist i kJ og kcal.
 
På de fleste af vores emballager vil vi tillige vise de samme næringsstoffer som procentdel af reference-indtaget for en voksen gennemsnitsperson. RI erstatter termen GDA. Jo højere procenten er, des flere kalorier eller næringsstoffer indeholder produktet.
 
3. REFERENCEINDTAG FOR EN VOKSEN GENNEMSNITSPERSON
Det er ikke obligatorisk at angive Referenceindtag på etiketten. Men vi mener, det kan være nyttig viden, når man skal vurdere næringsindholdet i ethvert produkt. Referenceindtag fortæller dig, hvad procentde-len af det daglige indtag af hvert næringsstof (f.eks. kulhydrater, sukker, fedt) er i hver portion. Referen-ceindtag er baseret på en kost på 8400kJ / 2.000 kcal om dagen. Det svarer til det gennemsnitlige energi-behov for en gennemsnitlig kvinde med et lettere aktivitets niveau. Referenceindtag er en vejledende angivelse. Hvis du har behov for mere eller mindre end 2.000 kalorier, skal denne værdi justeres proporti-onalt.

4. Det, der før hed GDA portionsmærker hedder nu RI portionsmærker.
I vores 500 ml flasker eller større forpakninger vil alle fem portionsmærker blive placeret foran på emballagen.
 
En 250 ml portion indeholder 105 kalorier, hvilket svarer til 5 % af en gennemsnitlig voksens referenceindtag af kalorier. I en 500 ml flaske er der to 250 portioner og i 1,5L flaske seks portioner.
 
5. Når mængderne af næringsstoffer er ubetydelige, dvs. tæt på nul, kan talværdier erstattes af en
 
anvisning som: "indeholder ubetydelige mængder af ...".
Salt har erstattet natrium i næringsdeklarationen. Produktets saltindhold vil blive beregnet som: salt = 2,5 x natriumindhold. Vore drikkevarer er ikke tilsat salt, men stammer fra forskellige natriumholdige ingredi-enser, f.eks. natriumcitrat, som bruges som surhedsregulerende middel i visse af vores drikkevarer.
 
6. KONTAKTINFORMATION
En direkte telefonlinje for forbrugere kan hjælpe dig, hvis der er noget galt med dit produkt, eller med at besvare dine spørgsmål.