Du har sikkert hørt om en sukkererstatning, der hedder steviol-glykosider. Dette sødestof er et ekstrakt af steviaplanten, også kaldet sukkerplanten, som er naturligt forekommende i Sydamerika, og derfor kal-des steviol-glykosider populært for "stevia" eller "steviaudtræk".

Steviaplanten er blevet brugt til at søde mad med i flere hundrede år. Europa-Kommissionen godkendte brugen af steviaudtræk kaldet steviol-glykosider i november 2011 i hele den Europæiske Union. Beslut-ningen var baseret på mere end 25 års forskning af steviol-glykosider, som fastslog, at de var sikre at an-vende i føde- og drikkevareprodukter.

Steviol-glykosider anvendes i en række føde- og drikkevarer. Det er blevet manges foretrukne sødemid-del rundt omkring i verden, særligt for de der stræber efter at indtage en afbalanceret kost. Steviaudtræk er 200 gange sødere end sukker. Det komplementerer udvalget af sukker- og kaloriefrie sødemidler, der anvendes i vores læskedrikke.

Kort om steviaplanten og steviol-glykosider:  

  • Steviaplanten er en del af krysantemumfamilien.
  • Der er hundredvis af forskellige arter af steviaplanten, men kun en, kaldet Stevia Rebaudiana, in-deholder
  • naturlige bestanddele, der giver dens blade en sød smag.
  • Sødestoffet fremstilles ved at raffinere steviaplantens blade, indtil der kun er de søde molekyle-forbindelser tilbage.
  • Sødemidlet er kaloriefrit og dermed et rigtig godt valg, når man vil skære ned på kalorierne.
  • Steviol-glykosider er 200 gange mere sødt end sukker, så der skal blot en lille smule til for at søde en flaske læskedrik.