Sukker kan forekomme i drikkevarer, enten naturligt som i juice eller som en tilsat ingrediens. Sukker giver sødme og fremhæver smagen og de forskellige aromaer.

Den sukker, vi anvender i de nordiske lande, er fra sukkerroer og er også kendt som sukrose eller bord-sukker.

Sukrose findes i mange frugter og grøntsager og anvendes ofte i te og kaffe. Sukrose dannes, når frukto-se og glukose forbindes med hinanden. Fruktose og glukose er kulhydrater og er to af de vigtigste mo-nosakkarider i menneskeføde.

Forkærligheden for den søde smag er medfødt. Vi bliver vænnet til den søde smag allerede under amning med brystmælk. Alle kan lide den søde smag af sukker, men hvor sødt man kan lide det er meget indivi-duelt.

Mange af vores drikkevarer indeholder sukker. Ligesom med al anden mad og drikke kan læskedrikke indeholdende sukker indtages som en del af en varieret kost. Det er vigtigt at balancere kalorieindtag med de kalorier, der forbrændes gennem fysisk aktivitet og træffe valg, der passer til ens livsstil.

Generelt indeholder læskedrikke, der er sødet med sukker, 9-13 gram sukker per 100ml. Coca-Cola inde-holder 10,6 gram sukker per 100 ml, hvilket svarer til 3,5 sukkerknalder (3g sukkerknalder).

På mærkatet af hvert produkt finder du klar og letforståelig information omkring energiprocent og suk-kerindhold.