Tilsætningsstoffer er blevet brugt i århundreder, siden man først begyndte at salte og røge kød og fisk for at opbevare og konservere mad. I løbet af de seneste 50 år har udviklingen inden for fødevarevidenskab og fødevareteknologi ført til fundet af nye tilsætningsstoffer, der opfylder flere funktioner for fødevarer.

Tilsætningsstofferne er med til at bibeholde fødevarens næringsmæssige sammensætning og sikre, at den er sikker at spise. De får også mad til at smage bedre og se bedre ud.

Tilsætningsstoffer kan komme fra en naturlig kilde. Anthocyan-farve stammer eksempelvis fra frugt og grøntsager, men bliver bearbejdet til kommercielt brug. Steviaudtræk kommer også fra steviaplanten.

Andre tilsætningsmidler kan forekomme naturligt, men fremstilles også til brug. For eksempel er benzoe-syre et stof, der findes i naturen, men laves også syntetisk og bruges som konserveringsmiddel. Citronsy-re og askorbinsyre (også kendt som C-vitamin) er to eksemplet på dette.

Afslutningsvist er kunstige tilsætningsstoffer ikke naturligt forekommende i fødevarer og er syntetisk fremstillet. Et eksempel er en gruppe kunstige farvestoffer kaldet azo-farver, som vi ikke anvender i Danmark.

Før tilsætningsstoffer bliver godkendt til brug, undergår de en streng videnskabelig sikkerhedsvurdering for at sikre, at de ikke udgør nogen sundhedsrisiko. De primære grupper af tilsætningsstoffer er antioxi-danter, farvestoffer, sødestoffer, emulgatorer, stabilisatorer og konserveringsmidler. Sikkerheden af tilsætningsstoffer bliver grundigt vurderet, før de bliver tilladt. Tilladte tilsætningsstoffer bliver tildelt et E-nummer, hvis de accepteres i europæisk regulering som ikke-udgørende nogen sundhedsrisiko. Deres brug kontrolleres, evalueres og forbedres i lyset af nye videnskabelige data.

Vi anvender tilsætningsstoffer i nogle af vores drikkevarer for at sikre, de har den bedst mulige kvalitet til gavn for forbrugeren. Men Coca Cola er altid blevet fremstillet af ingredienser, der findes i naturen. Som med alle vores ingredienser anvender vi udelukkende tilsætningsstoffer, som er kendt for at være og påvist sikre.