De fleste nyder primært den søde smag af kanel om vinteren, men faktisk kan den bruges hele året rundt - og ikke kun som mad.

Der går ikke længe før, at der endnu engang skabes plads på køkkenbordet til det mest sæsonbetonede krydderi af dem alle: Kanel.

Det er uden tvivl vintermånedernes helt store hit, og mange forbinder kanel med duften af jul og hygge.

Det er dog langt fra alle, der finder det søde krydderi frem, udover når der skal bages lækre kager, eller julegrøden skal nydes i december. Men faktisk bruges det flere steder langt oftere - og særligt i forbindelse med fejringen af én bestemt fødselsdag.

Fejring med kanel - men ikke i maden

Selvom kanel stadig ikke er det mest typiske krydderi at anvende udenfor december, finder det flere gange vej til vores smagsløg hele året rundt.

Mange typer af chai-te får deres krydrede smag fra kanel, men der er også nogle, der anvender det til at skabe sødme i deres hjemmelavede müsli. Det bruges naturligvis også i flere typer af bagværk, mens adskillige kager har taget navn fra krydderiet, som har gjort dem populære.

Hos Coca-Cola har også vi valgt at bruge kanelsmag – nemlig vores nye Coca-Cola Zero Sugar Kanel.

Den har været et stort hit i udlandet, derfor har vi introduceret limited edition-smagen til danskerne, hvor vi håber, at den vil falde i lige så god smag op til årets største højtid.

Men det er ikke kun i mad og drikke, at kanel bliver brugt. Og ikke bare op til jul.

I Danmark har vi flere steder i landet en speciel tradition, som ikke er set andre steder, hvor vi anvender kanel i forbindelse med fejring af en persons 25 års fødselsdag.

Er fødselaren ikke gift, når de rammer denne dag, er det for mange tradition at overhælde vedkommende med kanel.

Ofte går det ud på, at man binder personen fast, giver dem sikkerhedsudstyr på, og så kastes der kanel på dem af venner og familie. En drilsk, men kærlig tradition.

Hvor den egentlig kommer fra, er man ikke sikker på, men historikere gætter på, at man ønskede en juniorudgave af pebersvend-traditionen - og så ses det generelt som et overgangsritual.

Ikke alt ved kanel dufter af jul og sødme

Man finder typisk kanel i en stødt version eller som en lille “rulle”. Og faktisk er der en årsag til, at krydderiet er formet præcis, som det er.

Kanel er nemlig det inderste bark fra kaneltræet - et træ, der også får fine blomster, men som dufter knap så behageligt.

Kanelbarkens egen duft stammer fra stoffet cinnamaldehyd - og så har krydderiet generelt et meget positivt rygte, da det siges at være godt mod forkølelser, menstruationssmerter og blodsukkeret, skriver Samvirke.