For hver eneste dråbe vand, vi bruger, giver vi en dråbe tilbage.

STOCKHOLM: Det, der begyndte som et ambitiøst mål for 9 år siden, er nu blevet til en global milepæl for branchen. Coca-Cola meddelte i dag, at de er den første Fortune 500-virksomhed, der giver lige så meget vand tilbage til naturen og lokalsamfundene, som virksomheden forbruger på globalt plan ved salg og produktion.

I 2007 forpligtede Coca-Cola sig til at tilbageføre og erstatte hver eneste liter vand, der blev brugt globalt ved salg og produktion med udgangen af 2020. Annonceringen markerede startskuddet til den officielle World Water Week – Verdens Vand Uge – og betyder, at virksomheden og dets tappeanlægspartnere har nået det ambitiøse mål fem år før tiden.

Ifølge en global analyse af vandforbruget, valideret af LimnoTech og Deloitte, og udført i samarbejde med The Nature Conservancy, har Coca-Cola-systemet givet omkring 191,9 mia. liter vand tilbage til naturen og lokalsamfund i 2015 – det svarer til 115 % af vandforbruget i Coca-Colas færdige drikke sidste år – gennem samfundsrelaterede vandprojekter i 71 lande.

Coca-Cola har også forbedret den effektive vandudnyttelse i deres anlæg med 2,5 % fra 2014 til 2015, hvilket giver en samlet forbedring på 27 % siden 2004. Systemet gav cirka 145,8 mia. liter vand fra produktionsprocesserne tilbage til lokale vandskel nær tappeanlæg via renset spildevand i 2015.

Muhtar Kent, bestyrelsesformand og CEO i The Coca-Cola Company, kaldte resultatet en stor sejr for Coca-Cola-systemet og dets partnere, som man kun kan være stolt af.

”Hver gang en forbruger drikker et Coca-Cola-produkt fremover, kan man være sikker på, at vores virksomhed og tappeanlægspartnere er dedikeret til effektiv og fornuftig vandanvendelse både i dag og i fremtiden,” udtaler Kent og tilføjer, at de har planer om at styrke og forbedre vandforvaltningsprogrammer og ydelse i takt med forretningens vækst. ”Vi er helt klar over, at vores vandforvaltningsarbejde ikke er afsluttet og fokuserer på det, der skal til for at tage vores vandprogrammer og ydelse til næste trin.”

Coca-Cola-systemet har nået målsætningen for tilbageføring af vand gennem 248 kommunale vandprojekter i samarbejde med regeringsmyndigheder, civilsamfund og den private sektor, og har fokuseret på adgang til rent drikkevand, beskyttelse af vandskel og vand til brug i produktion. En række af disse projekter leverer øjeblikkelige fordele i forhold til de vandkilder, som er relateret til Coca-Cola-flaskerne, læskedrikkene eller jorden, hvor de anvendte landbrugsingredienser er dyrket. Andre har betydning for lokalsamfund og vandskel.

I de fleste tilfælde er disse projekter også med til at give adgang til sanitære forhold og uddannelse, forbedre de lokales levebrød og hjælpe lokalsamfundet til at imødegå klimaforandringer, forbedre vandkvalitet, biodiversitet m.m.

De fire programmer, som har bidraget markant til Coca-Colas projekter for tilbageføring af vand er vores globale samarbejde med WWF, The Coca-Cola Africa Foundation’s Replenish Africa Initiative (RAIN), vores Every Drop Matters-samarbejde med UNDP, som i 2014 blev udvidet til at omfatte Den Nye Verden, samt Coca-Colas investeringer i 50 vandfonde i 12 lande i Afrika, Sydamerika og Caribien med samarbejdspartnerne TNC, FEMSA Foundation og Inter-American Development Bank (IDB). Alle disse programmer er aktive og forpligtede til 2020 og videre.

Læs mere: Bag om flasken: Vores svar på dine spørgsmål om vand