Knap én million kroner får ”ReDI School of Digital Integration” fra The Coca-Cola Foundation. Skolen skal give kvinder med flygtninge- eller indvandrerbaggrund bedre digitale evner, som øger deres chance for et job.

Danmark har netop fået sin allerførste IT-skole, som henvender sig til kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund.

Skolen hedder ”ReDI School of Digital Integration” og er et projekt, hvor kvinderne kan tilegne sig digitale færdigheder – og endda en IT-uddannelse for nogle – hvilket kan øge deres chancer for at komme i job.

Alt dette er blevet muligt, fordi The Coca-Cola Foundation har givet 900.000 kr. til projektets start og drift i det første år. Projektet falder nemlig lige ned i et af fondens primære støtteområder: udsatte kvinder.

”Alle vinder ved dette projekt: Kvinderne, samfundet, familien, staten og virksomhederne, der får ny engageret og motiveret arbejdskraft,” siger Jes Randrup Nielsen, kommunikationschef i Coca-Cola Danmark.

Tysk koncept, der viser stor succes

Konceptet er oprindelig startet i Tyskland, hvor to skoler i henholdsvis Berlin og München allerede har uddannet over 1.000 studerende.

Men det er faktisk den danske kaospilot og iværksætter Anne Kjær Riechert, der igangsatte projektet tilbage i 2015, da hun ønskede at tilknytte de mange nyankomne flygtninge til arbejdsmarkedet i langt højere grad.

Og med et samfund, der er bygget op om digitalisering, og hvor det meste foregår over internettet, var det netop her, man kunne øge kvindernes chance for bedre integration og jobmuligheder markant.

Derfor tilbyder skolerne uddannelser og workshops i både basale IT-færdigheder, men også begynderkurser i kodning til de mere øvede.

Projektet har været en stor succes i Tyskland. Hele 38 procent af de tyske elever på ReDI School er kommet i arbejde eller praktik, 40 procent er i uddannelse, og fem procent er blevet freelancere eller iværksættere, skriver Ritzau

Også beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, der åbnede skolen for nylig, er meget begejstret for fremtidsudsigterne.

”Den bedste hjælp vi kan give mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet, er de forudsætninger, det kræver for at få et arbejde. Derfor er det også meget prisværdigt, at vi har frivillige og organisationer, der står parate til at hjælpe vores flygtninge- og indvandrerkvinder med at få bedre IT-kompetencer. Uanset om det er basiskundskaber eller undervisning i mere avanceret kodning,” siger hun til Ritzau.