Smil, sommer og lykke. Det hænger sammen. Og nu er det videnskabeligt bevist.

Har du nogensinde tænkt på, at du smiler mere om sommeren end resten af året? Det er der en god forklaring på. For det er nemlig videnskabeligt bevist, at sommertid gør os glade. Vi har samlet seks årsager til, at solskin og varmt vejr får dig i godt humør.

1. Solskin får dig i højt humør

Vi kan takke solens stråler for, at vi føler os mere optimistiske og fyldt med energi om sommeren. Højt sommerhumør skyldes nemlig hormonet serotonin, som forskere har kaldt ”det glade hormon”. Når din krop absorberer UV-stråler, producerer den mere serotonin, og på den måde bliver dit humør opløftet.

Når man bliver eksponeret for solskin, lukker kroppen desuden ned for produktionen af hormonet melatonin, der får dig til at føle dig træt og sløv. Det forklarer Ellen Marmur, M.D. og Assistant Professor i dermatologi ved Mount Sinai School of Medicine og direktør for Marmur Medical i New York City.

Det tager kun 5 minutter i solen at få gavn af disse fordele. Men Dr. Marmur tilføjer dog, at man skal huske solcreme med mindst faktor 30, hvis man planlægger at være udendørs i mere end 10 minutter i streg. Ellers ødelægger du dit høje humør med en omgang smertefuld solskoldning.

2. Vi tager barndommens mentalitet med ind i voksenlivet

De fleste mennesker er lige siden folkeskolen blevet vænnet til at tænke på sommeren som en pause fra rutiner, lektier og forpligtelser pga. skolernes lange sommerferie. Og denne ’fri fra skole’-mentalitet tager vi med os ind i voksenlivet.

”Selvom virksomheder holder åbent hele året rundt, og arbejdsopgaver ikke bare ophører sådan uden videre, så er vi mere ubekymrede i sommermånederne, præcis ligesom da vi var børn”, forklarer Yvonne Thomas, Ph.d. og terapeut i Los Angeles med speciale i lykkefølelsens psykologi.

3. Det reducerer stress at være i naturen – også i byområder  

Vi føler os mere rolige og afslappede, når vi er omgivet af natur. Det har forskere over hele verden påpeget. Studier fra University College London og Deakin University i Australien viser fx, at vi føler os mindre stressede og mere afslappede, når vi cykler gennem en park, slentrer langs stranden eller bare indånder duften af blomster i fuldt flor.

Desuden påviste et fransk studie i 2012 en sammenhæng mellem personlig lykkefølelse og det at være i naturen. Og et studie fra 2013 konkluderede, at når man i byer tilbringer tid i nærheden af vand, så har det en terapeutisk effekt – så selv hvis du er byboer, kan du få god gavn af naturen.

4. Studenterkørsel og bryllupper får os til at se lyst på fremtiden 

I mange lande – og ikke mindst i Danmark – planlægger folk at holde længere tids ferie om sommeren. Desuden er sommeren også sæson for skelsættende begivenheder som studenterkørsel og bryllupper, der typisk fejres med højtidelige arrangementer og masser af fest.

”Det er alt det gode, der får os til at føle os optimistiske og spændte på fremtiden”, siger Thomas.

5. Sved på panden giver dig en rus af lykke

Der er også en anden konsekvens af det gode vejr: Vi er nemlig mere tilbøjelige til at løbe, cykle eller på anden vis motionere, når solen skinner. Og forskning viser, at når din puls øges, så speeder det produktionen af humør-opløftende endorfiner op (det er den mekanisme, man kalder ”runner’s high”).

Men selv hvis du ikke deltager i en sportslig aktivitet, så giver sommeren de bedste muligheder for at bevæge dig på måder, der fremkalder lykkefølelse. Du kan fx tilbringe eftermiddagen med havearbejde eller med at spille kongespil under en familiepicnic.

6. Det er lettere at socialisere med andre

Pool parties, grill i baghaven eller frokost med kollegerne på kontorets tagterrasse. Sommeren tilbyder et utal af muligheder for at være sammen med andre.

”Mennesker er sociale væsener, og når vi blander os med venner, familie og endda med fremmede, får det os til at føle, at vi er en del af noget større end os selv – og det giver os tilfredsstillelse”, siger Thomas og uddyber: ”Skønt vejr og afslappet stemning hjælper med at få folk ud af isolation og giver os gode muligheder for at interagere med hinanden”.