Yay, så er julefrokostsæsonen skudt i gang! Og når nu vi skal smovse al den gode julemad, så er det jo fristende at dele den gyldne, saftige and og risalamanden på Instagram. Det er bare ikke helt let at få madbilleder til at se lækre ud, og specielt ikke julemad, hvor nuancerne er noget brunere end lørdagens brunchtallerken med frisk frugt. Derfor guider vi dig her til at tage gode madbilleder med din smartphone.

Skygger, forkerte vinkler og uegnede Instagramfiltre er bare nogle af de ting, som du skal undgå, hvis du vil imponere og sikre likes på dit madbillede. Til gengæld er der mange andre ting, som du kan gøre – tjek vores råd her:

Eksperimenter med vinklen

Find en vinkel, som fremviser maden bedst muligt. Med fare for at være en smule irriterende over for dine omgivelser kan du f.eks. stille dig på stolen og tage billedet oppefra i fugleperspektiv, hvis du gerne vil fremvise flere retter. Du kan også fotografere fra siden, hvor julepynt eller blomster fra bordet kan komme med i baggrunden. Prøv dig frem!

Fokuser på maden

Hvis du gerne vil have, at maden står skarpt, og baggrunden er sløret, så gå tæt på dit motiv, og stil skarpt på maden ved at tappe det sted på skærmen, hvor kameraet skal fokusere. Et andet trick, du kan bruge, er at benytte Instagrams egen funktion ”skarphedsdybde”. På den måde slører du omgivelserne og lader maden stå KNIVskarpt.

Ind med farverne

Når man tager madbilleder – og særligt billeder af julemad – skal man passe på, at motivet ikke bliver for brunt. Så selvom den friske rødkålssalat med appelsiner og grønlangkålen ikke er blandt dine yndlingsting på julebordet, så vil det klæde anden og grisen vældig godt med lidt farver!

Find det rigtige lys

Det er helt klart en fordel at tage dine madbilleder i dagslys. Hyggelys, som skabes med dæmpet lys og stearinlys, fungerer perfekt IRL, men på billeder kommer maden hurtigt til at se lidt orange ud. Skynd dig derfor at tage billederne, inden det dunkle eftermiddagslys falder på (pst, så er der nok også større chance for, at maden stadig ser præsentabel ud …).

Gå efter ensartet service og dug

Da der ofte foregår ret meget på tallerkenen: and, sild, frikadeller, fiskefileter, medister og kartofler – vi skal jo have det hele med –  kan det være en god idé at holde ”baggrunden” simpel. Ved at præsentere maden på fade og tallerkner uden alt for mange mønstre samt holde dugen ensfarvet sættes maden i fokus – og det er jo (oftest) det, der er meningen. Tip: Er værtens dug fyld med nisser og glimmer, kan du i smug tage din tallerken med ud til det ensfarvede køkkenbord.

Brug Instagrams værktøjer

Måske er du stor fan af at benytte Instagrams filtre, og tit redder de da også en sløv selfie, men faktisk er det ikke altid den bedste løsning. Oftest fungerer det bedst at redigere billedet manuelt med Instagrams egne funktioner. Eksperimenter med lysstyrke, struktur, varme, skarphed, farvemætning mv. – lidt ekstra lys og farve er vejen til et godt billede!

Brug andre redigeringsapps

Hvis du vil tage skridtet videre, kan du også benytte andre fotoredigeringsapps – der er masser af muligheder. Prøv f.eks. Camera+, Photo Editor eller VSCO.